Fräiske Soang – Fries muziekprojet heeft ondersteuning nodig

image_pdfimage_print
Logo Fräiske Soang

Het Oost-Friese muziekduo “jank frison” heeft een bijzonder project op zich genomen: De CD “Fräiske Soang” wordt eind maart opgenomen. Alle nummers op deze CD hebben teksten in Seeltersk (Sater-Fries), Oudfries of Oostfreeske Taal (Oost-Fries Nederduits).

Het hoofd van het duo, de Oost-Friese muzikant en auteur Stefan Carl em Huisken uit Norden, pleit al jaren voor de Friese zaak. Toen het Friesische Forum e.V. meer dan 20 jaar geleden in Oost-Friesland werd opgericht als een soort vereniging voor Friese belangen, was hij er al bij betrokken. Hij leerde op zichzelf de Oostfreeske Taal (Oost-Fries Nederduits), want hij groeide niet met deze taal op. Sinds twee jaar schrijft hij ook teksten in het Sater-Fries. Voor zijn eerste liedje kon Gretchen Grosser (†) – een groot voorstander van het Sater-Fries – hem nog helpen. Ze hield van de tekst, zoals ze hem schreef.

Samen met Heike Büsing uit Jade, die verschillende doedelzakken speelt, heeft em Huisken (hij zingt en speelt gitaar, accordeon, hobo en bombarde) met het duo “jank frison” vaak muziek bijgedragen aan de Friese bijeenkomsten op pinksterdinsdag bij de Upstalsboom in Aurich/Oostfriesland. Daar, bij de Upstalboom, werd het idee geboren om nieuwe liedjes te schrijven in de oude Oost-Friese taal, die in Oostfriesland al lang uitgestorven is. Maar die taal leeft nog steeds, als Sater-Fries.

Dit speciale project heeft dringend steun nodig. Vooral moet er nog wat geld bij komen om de studio en de productie van de CD te betalen. Wie op een of andere manier wil helpen kan contact opnemen met Stefan Carl em Huisken, Tel. +49-4931-972537, E-Mail info@emhuisken.de. Meer over het project „Fräiske Soang“, het duo “jank frison” en Stefan Carl em Huisken is te vinden op www.jank-frison.de en www.emhuisken.de. Wie er op de hoogte wil blijven van het project, kan zich abonneren op de E-Post op beide websites.

Dezelfde tekst op Seeltersk/Saterfries, Oostfreeske Taal en Duits.

Ein Kommentar

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .